Hoe Atif zijn merk 'Achaté' van bol. naar de AH promotie folder bracht

Om maar met de deur in huis te vallen: is omzet belangrijker voor jou dan winst?

Ik hoor dit vaak, maar ik ben het daar absoluut niet mee eens

Het is interessant; veel mensen richten zich op inkomsten, maar jij niet! Kan je dit het uitleggen?

In staat zijn om te sturen op basis van winstgevendheid is de basis van ons bedrijf. Zonder inzicht in de winstgevendheid, voelt het alsof ik geblinddoekt in mijn auto rijd. Winst maken betekent dat je bedrijf gezond is, en een gezond bedrijf betekent dat je kunt groeien, en groei betekent dat je je team kunt uitbreiden. Onze grootste uitdaging voor verdere groei is nu het niet hebben van genoeg geld om te investeren. De ambitie is om binnen vijf jaar een dominant merk te worden in de EU voor schoonmaakproducten. We kunnen dit alleen bereiken door te sturen op winst; anders is er simpelweg geen geld om te groeien.

 

Je bedrijf sturen op basis van winstgevendheid is iets wat ik vaak hoor, maar het blijft me vaag. Kan je concreet uitleggen hoe je jouw bedrijf stuurt op basis van winstgevendheid?

Elke dag kijk ik naar mijn winstcijfers. Ik kijk naar de cijfers van de vorige dag voor alle verkoopkanalen samen en, heel belangrijk, naar de winstcijfers per product. Op basis daarvan neem ik vervolgens beslissingen.

 

Waar kijk je precies naar?

Eerst controleer ik of de cijfers van de vorige dag overeenkomen, en ik zie geen vreemde cijfers in kosten en inkomsten. Vervolgens analyseer ik de producten. Hier kijk ik naar de verkoop, voorraadniveaus en winstgevendheid per product. Daar stuur ik dan op door.

 

Je zegt dat je op deze cijfers per product stuurt. Wat bedoel je daar precies mee?

Ik moet niet alles weggeven, maar oké, ik vind het leuk om anderen te helpen. Hier zijn drie voorbeelden:

  1. Als ik zie dat de verkoop van een product hoog is en de voorraadniveaus snel dalen, zorg ik ervoor dat we onmiddellijk nieuwe producten bestellen.
  2. Als ik merk dat een product verkoopt maar een lage winstmarge heeft, zorg ik ervoor dat we dit onmiddellijk corrigeren, bijvoorbeeld door de prijs te verhogen of de advertentiekosten te verlagen.
  3. Als ik zie dat producten niet worden verkocht, pas ik de prijs aan en/of verbeter ik de inhoud van het product.

 

Gebruik je hiervoor SaaS-tools? (Ik wist natuurlijk al dat Atif FiveX gebruikt;))

FiveX is hiervoor onmisbaar. Met FiveX heb ik al deze gegevens, zoals de totale winst, per product, voorraadniveaus en aantal verkopen, direct toegankelijk. Het bespaart me zoveel tijd. Voordat ik FiveX gebruikte, was ik al deze informatie zelf aan het compileren in Excel. Dat kost al snel een paar uur per dag, en dan zijn de cijfers niet erg nauwkeurig. Met FiveX zie ik bijvoorbeeld direct wat de winstmarge van een product is en of het verkoopt. Dan beslis ik meteen of we producten opnieuw moeten bestellen of dat we ervoor moeten zorgen dat er meer worden verkocht.

 

Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van je manier van werken. Zijn er nog andere dingen waar je FiveX voor gebruikt?

De belangrijkste taak is inzicht te krijgen in de winstgevendheid en op basis daarvan vervolg-acties te nemen.

  • Verder gebruik ik de voorraadmodule van FiveX. Ik voer nieuwe inkooporders rechtstreeks in FiveX in en heb een goed overzicht van mijn voorraad. Bij het aanvullen van de voorraad voer ik ook de inkoopprijzen in, zodat deze altijd up-to-date zijn in FiveX.
  • Daarnaast gebruik ik FiveX om het aantal retouren te verminderen door mensen via automatische e-mails over het product te informeren.

Is er iets dat je zou willen veranderen aan FiveX?

Ik waardeer de integratie met Google Ads. Het zou geweldig zijn als de advertentiekosten van Facebook en Pinterest ook zouden worden meegerekend. Nu moet ik die nog steeds handmatig aftrekken van de winst in FiveX. Het zou ook fijn zijn als ik vervolgacties zou kunnen beheren, zoals het verlagen van de prijs als producten niet in FiveX worden verkocht of het verhogen van de prijs bij een lage voorraad in FiveX. Op het moment van dit gesprek was ProfitMax nog niet beschikbaar (lees meer hier).

 

Ik merk dat veel mensen vastlopen op het aspect van webshop- en marketplace verkopen. Hoe zie jij dit?

Ik haal de meeste omzet via mijn webshop, mede omdat je veel meer marketingmogelijkheden hebt voor je webshop, zoals Pinterest, Facebook, Google ads, etc. Marketpalces zijn ook belangrijk om aanwezig te zijn omdat er veel mensen zijn die alleen op marketplaces kopen, waarschijnlijk vanwege het vertrouwensaspect. Beide kanalen zijn dus relevant voor mij, het versterkt elkaar juist.

 

Laatste vraag: werkt de methode nu?

Absoluut. Leuk om te vermelden is dat onze producten dit jaar in de Albert Heijn Bonus Flyer staan. Dat is een belangrijke mijlpaal en een teken voor mij dat we de juiste dingen doen.

 

Ik denk het ook! Bedankt voor je wijsheid en openheid, Atif. Ik vond het erg prettig en leerzaam.

Blij om te helpen!